forum.speedtest.pl Strona Główna forum.speedtest.pl
Tester prędkości

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z Vectra
Autor Wiadomość
kml_pl 

Dołączył: 24 Lut 2008
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 2:43 pm   Problemy z Vectra

Witam

Mam internet 1mb
Od 2 miesięcy w godzinach 14-23 moje łącze uzyskuje takie wyniki w teście http://img46.imageshack.u...age=net3kl3.jpg (niedziela 14.00) http://img84.imageshack.us/my.php?image=netgk4.jpg (poniedziałek 21.00)

a takie powinny być: http://img46.imageshack.u...age=net2fs9.jpg

Komputer wolny od wszelkich wirusów, wszystko zoptymalizowane ze strony tweaker.thi.pl (myślałem że pomoże)

Sprawdzając drogę pakietu do serwera gry Counter-Strike:

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics
|
| Host - % | Sent | Recv | Best
| Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.1.254 - 0 | 217 | 217 | 0
| 0 | 16 | 0 |
| 10.131.0.1 - 3 | 217 | 211 | 0
| 40 | 281 | 16 |
| 85.219.162.25 - 5 | 217 | 207 | 15
| 43 | 156 | 47 |
| 157.25.4.21 - 4 | 217 | 209 | 15
| 46 | 125 | 31 |
| taro-dbp1-so1-0-0.net.ipartners.pl - 64 | 216 | 78 | 15
| 51 | 109 | 47 |
| 157.25.4.194 - 3 | 216 | 210 | 15
| 49 | 110 | 110 |
| taro7.net.ipartners.pl - 7 | 216 | 203 | 15
| 53 | 125 | 62 |
| 195.85.195.98 - 8 | 216 | 199 | 16
| 62 | 265 | 78 |
| 62.181.31.2 - 6 | 216 | 205 | 15
| 49 | 141 | 31 |
| s2.shooters.pl - 6 | 216 | 205 | 15
| 52 | 125 | 47 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir (
stanimir@cr.nivis.com )

widać że najwięcej pakietów jest utraconych na
taro-dbp1-so1-0-0.net.ipartners.pl bo aż 64%.

Odpowiedz admina vectry:
"Problemem nie jest host, który ma straty 64%, ponieważ każdy kolejny takich
strat nie wykazuje. Natomiast jest problem na hopie 10.131.0.1. Parametry
sieci nie wskazują na jakiś problem.

Jednak z tego co widzę to stosowany jest swego rodzaju routerek rozdzielający
sygnał. Proszę podłączyć komputer bezpośrednio do modemu i przeprowadzić
jeszcze raz trasę śledzenia pakietów do s2.shooters.pl oraz do adresu
192.168.100.1"

widać koleś nie ma zielonego pojęcia... z routerem wszystko wporządku.

Byłem u nich w biurze i doradzają reklamacje i powiedzieli że rozpatrzenie może trwać około 1 miesiąc... nie chce mi sie czekać. Chcę jedynie to za co płace.

Chciałbym sie dowiedzieć ile osób ma podobny problem i skąd są? ja jestem z Wejherowa (pomorze)
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 3:16 pm   

przez sam modem można też sprawdzić nie zaszkodzi :wink:
ciekawe jak będzie wyglądało wtedy :lol: bo jeśli będzie tak jak powinno to może coś na routerze blokować lub coś źle skonfigurowane :neutral:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
kml_pl 

Dołączył: 24 Lut 2008
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 3:21 pm   

oczywiście sprawdziłem i tak samo z routerem jak i bez :x sam zobacz przecież nie gubi pakietów na routerze ;x
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 3:23 pm   

a znasz jakiegoś innego użytkownika tej sieci?
wtedy mógł byś podpytać co nie co :lol:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
yarzombo 
Site Admin


Dołączył: 08 Cze 2006
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 5:10 pm   

Ostatnio jeden z uzytkownikow Vectry albo Aster mial podobne problemy. Sprobuj zmienic sobie MTU w konfiguacji sieci z 1500 na 1380. Oczywiscie najpierw sprawdz czy masz 1500. MTU to Maximum Transfer Unit. Jesli jest zbyt duze to pakiety sa fragmentowane a czasem nawet dropowane. MTU zmniejsza sie wraz z kazdym elementem posrednim w sieci, ktory enkapsuluje pakiety (np. modem PPPoA, koncentrator PPPoE). Dlatego tez admin powiedzial Ci, zebys sprawdzil bezposrednio pod modemem. Daj znac jak sie sprawy maja bo az sam jestem ciekaw :wink:
_________________
http://www.v-smart.pl - Open Source dla każdego!
 
 
 
kml_pl 

Dołączył: 24 Lut 2008
  Wysłany: Nie Lut 24, 2008 5:59 pm   

większość ma internet z innej konkurencyjnej sieci kablowej (albo neo), gdzie nie występują problemy, dwóch znajomych którzy mają internet z Vectry mają też ten problem a pozostali to nie wiem ponieważ nie używają za często internetu.

ustawiłem MTU na 1380 i oraz odłączyłem router, kompletnie nic sie nie zmieniło.

http://img221.imageshack....age=net4tx0.jpg

a tu jeszcze winmtr - jeszcze gorsze wyniki, nawet u nich gubi 23 %

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 10.131.0.1 - 0 | 100 | 100 | 0 | 33 | 343 | 16 |
| 85.219.162.25 - 8 | 100 | 92 | 15 | 30 | 171 | 31 |
| 157.25.4.21 - 23 | 100 | 77 | 15 | 37 | 78 | 63 |
| taro-dbp1-so1-0-0.net.ipartners.pl - 65 | 100 | 35 | 31 | 44 | 78 | 47 |
| taro-wawa1-so-7-0-0-0.net.ipartners.pl - 16 | 99 | 84 | 31 | 44 | 93 | 63 |
| taro7.net.ipartners.pl - 14 | 99 | 86 | 31 | 42 | 78 | 63 |
| taro7.net.ipartners.pl - 16 | 99 | 84 | 31 | 45 | 78 | 47 |
| 62.181.31.2 - 20 | 99 | 80 | 15 | 49 | 250 | 63 |
| s2.shooters.pl - 10 | 99 | 90 | 31 | 45 | 78 | 63 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir ( stanimir@cr.nivis.com )



"Problemem nie jest host, który ma straty 64%, ponieważ każdy kolejny takich
strat nie wykazuje. Natomiast jest problem na hopie 10.131.0.1. Parametry
sieci nie wskazują na jakiś problem.

Jednak z tego co widzę to stosowany jest swego rodzaju routerek rozdzielający
sygnał. Proszę podłączyć komputer bezpośrednio do modemu i przeprowadzić
jeszcze raz trasę śledzenia pakietów do s2.shooters.pl oraz do adresu
192.168.100.1"

tylko raz mi odpisał admin i uważa Pan że jest to odpowiedz kompetentnej osoby? na dodatek zero kontaktu z nimi... albo nie umieją tego naprawić (może koszta przerastają zysk) lub nie chce im sie ;o
  
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:14 pm   

jak inni też tak mają to wygląda na to, iż wina leży po stronie operatora :cool:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
kml_pl 

Dołączył: 24 Lut 2008
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:20 pm   

wiem o tym że to ich wina, ale co mogę zrobić żeby to naprawili? oraz czy jest to problem lokalny (Wejherowo i okolice) czy ogólnopolski?

kumpla łącze Download: 165 kbps Upload: 106 kbps ping 58 ms, ma neta 512 ofc vectra

moje łącze Download: 107 kbps Upload: 176 kbps ping 90 ms, mam neta 1 mb
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:29 pm   

a spróbuj może tak z innym serwerem i czy będzie to samo? :???:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
kml_pl 

Dołączył: 24 Lut 2008
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:38 pm   

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 10.131.0.1 - 0 | 287 | 287 | 0 | 24 | 250 | 16 |
| 85.219.162.25 - 9 | 287 | 262 | 0 | 33 | 187 | 31 |
| 157.25.4.21 - 12 | 287 | 254 | 15 | 38 | 78 | 31 |
| 157.25.3.249 - 68 | 287 | 94 | 15 | 41 | 93 | 31 |
| 157.25.4.198 - 10 | 287 | 259 | 15 | 42 | 109 | 32 |
| 157.25.4.194 - 17 | 287 | 240 | 15 | 44 | 250 | 47 |
| taro5-ge0-3-50.net.ipartners.pl - 20 | 286 | 229 | 15 | 44 | 203 | 141 |
| r4.isp-10G-r2.isp.atman.pl - 22 | 286 | 225 | 15 | 43 | 125 | 47 |
| r4.isp-10G-r2.isp.atman.pl - 12 | 286 | 254 | 15 | 44 | 156 | 47 |
| waw4.gamesnet.pl - 12 | 286 | 254 | 15 | 43 | 140 | 31 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir ( stanimir@cr.nivis.com )

to coś ma wspólnego z moim gubieniem pakietów...

http://www.grupy.egospoda...4873,p,1,8.html
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Nie Lut 24, 2008 6:43 pm   

to może coś u nich na serwerze blokuje lub coś? czyli z Twojej strony wychodzi na to, że wszystko jest jak najbardziej tak :cool:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
Rynio 

Dołączył: 12 Mar 2008
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 4:02 pm   

Witam

Ja także mam internet 1mb i duuuże pingi...
Wyniki:

Serwer: http://www.speedtest.pl
Adres IP: 88.xxx.65.x
Download: 850 kbps (106.3 KB/s)
Upload: 197 kbps (24.6 KB/s)
Data: Wed, 12 Mar 2008 16:00:33 GMT+0100
Latency: 85 ms
Niemam pojęcia czemu taki mały Upload :cry: .Pomocy mam praktycznie taki sam problem co kml_pl.
Z Góry Thx
Pozdrawiam
 
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Sro Mar 12, 2008 5:44 pm   

widocznie taki niski dawają :neutral: albo jest nie ustalony :???:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
r3bel 

Dołączył: 16 Mar 2008
Wysłany: Nie Mar 16, 2008 10:27 pm   

Witam. Tez mam podobny problem: gdy korzystam ze stron zagranicznych gubię pakiety.
Wynik z google.com:
10.20.0.1 - 0 | 58 | 58 | 0 | 10 | 31 | 0 |
c-rad2lom.vectranet.pl - 0 | 58 | 58 | 0 | 18 | 32 | 15 |
z-atman.vectra.pl - 38 | 58 | 36 | 15 | 26 | 47 | 47 |
de-cix10.net.google.com - 13 | 58 | 51 | 46 | 60 | 188 | 47 |
209.85.255.170 - 11 | 58 | 52 | 46 | 59 | 156 | 63 |
72.14.232.208 - 7 | 58 | 54 | 46 | 59 | 94 | 47 |
64.233.175.246 - 13 | 58 | 51 | 46 | 57 | 109 | 47 |
72.14.233.83 - 9 | 58 | 53 | 46 | 55 | 79 | 47 |
216.239.47.229 - 11 | 58 | 52 | 46 | 61 | 79 | 78 |
ug-in-f147.google.com - 2 | 58 | 57 | 46 | 58 | 78 | 62 |

P.S. może mi ktoś podać maila do admina z vectry ? z góry dziekuję
 
 
xxPrZeMeK 
PrZeMeK


Dołączył: 10 Cze 2007
Skąd: localhost;)
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 12:50 pm   

Na ich stronie poszukaj :roll:
_________________
>>> Pozdrawiam PrZeMeK ;) <<<
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group